Jeszcze nie nauczyłam się grać na gitarze, ale może zostanę piekarzem

Obiecałam sobie, że kiedyś nauczę się grać na sześciostrunowym instrumencie o kobiecych kształtach, ale to jeszcze nie jest mój czas. Za to przy pierwszym podejściu upiekłam całkiem niezły chleb!

 

Okej, to nie jest najbardziej wyroÅ›niÄ™ty chleb na Å›wiecie i nie mógÅ‚by chodzić za 17 zÅ‚ – jak niektóre rodzaje pieczywa w Galerii Mokotów. Ale:

  • zakwas byÅ‚ prawidÅ‚owo karmiony i wyszedÅ‚ dobrze,
  • nie dodaÅ‚am żadnych drożdży,
  • ciasto jest wyroÅ›niÄ™te,
  • chleb jest bardzo dobry i zdrowy, bo wÅ‚asny!
  • nie przypomina kamienia, którym można komuÅ› przyÅ‚ożyć w Å‚eb (nawet jak zasÅ‚użyÅ‚).

Skórka jest dość twarda, ale jeżeli będę go trzymać w ściereczce, a potem włożę do folii, to zmięknie.

Jestem bardzo z siebie dumna, zwÅ‚aszcza, że zakwas staÅ‚ aż przez 6 dni w pobliżu kaloryfera, uÅ‚ożony na górce z gry „Superfarmer” oraz paru książek. A ponieważ wczeÅ›niej przeczytaÅ‚am, że chleb bez dodatku drożdży może wyrastać nawet siedem godzin, wiÄ™c wstaÅ‚am dziÅ› o 6 rano, żeby nastawić piekarnik i dopiero teraz poznaÅ‚am owoce mojej ciężkiej pracy! Mniam.

W internecie są dziesiątki stron z przepisami, więc dam tylko kilka rad od siebie:

  1. nie zapominaj dokarmiać kwasu codziennie i trzymaj go w szklanym słoju,
  2. zwilżaj skórkę w czasie pieczenia wodą i nalej na blachę pod chlebem trochę wody pod koniec pieczenia, żeby parując umożliwiała chlebkowi pozostanie wilgotnym,
  3. po wyjÄ™ciu nie jedz! – ale zawiÅ„ w czystÄ… Å›ciereczkÄ™ i daj ostygnąć.

 

Teraz tylko pozostaje mi hodowla kur, ogarniÄ™cie kozy oraz uprawa wÅ‚asnego zboża… 🙂

 

Anna Stępniak

 

 

Comments

comments

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *